Maktub betekent in het Arabisch: het staat geschreven. Een woord dat ik dagelijks gebruik! De context: als iets voorbestemd is, dan gebeurt het tóch wel. Situaties, mensen en dingen komen nooit zomaar op je pad. Dat betekent echter niet dat je voor een passieve houding hoeft te kiezen. Het leven laat zich niet regisseren, maar je kunt het wél positief beïnvloeden. Vanuit die overtuiging en verwondering schrijf ik mijn blogs en dit is de eerste die ik schrijf. 

Positieve beïnvloeding

Terug naar een actieve houding in het leven, naar positieve beïnvloeding. Want ook al klopt het lot voor je op de deur, dan dien je op te staan en vervolgens de deur open te maken. Wat voor je geschreven staat, wordt altijd voorafgegaan door een idee of handeling. Het welbekende ‘actie, reactie’. Toch voelt het soms dat iets zich aandient zonder enig idee of signaal vooraf. Geen waarschuwing, geen tijd om te schakelen, het is er gewoon. Dat kan iets moois zijn, maar ook de mindere zaken komen ongevraagd langs in het leven.

Impact

Ik geloof dat we veel zaken zelf de hand in hebben. Iedere dag maken we keuzes. Dit kunnen geweldige keuzes zijn, maar soms ook niet. Geen dag is hetzelfde, ook al voelt dat soms wel zo. Dezelfde patronen en herhalingen. Is dat erg? Nee, niet perse! We hebben orde en structuur in het leven nodig om het enigszins te begrijpen. En net als we denken grip te hebben, gebeurt er iets onverwachts. Iets met impact. Een scheiding, ontslag, het verlies van een dierbare, een ziekte, faillissement, noem het maar op. En dan? Het lijkt alsof de basis van je bestaan wegvalt, maar is dat wel zo? Want de basis, dat ben jij. Al waaruit je bestaat. Niet klein te krijgen!

Ons fundament

Kortom: jij bent het fundament van je eigen bestaan. Jouw ‘zijn’, met al jouw kracht, energie, overtuiging, talenten en onvolkomenheden.  Wat je gisteren deed of wie je gisteren was, is niet ineens weg als er iets heftigs gebeurt. Bedenk dit: we zijn allemaal baby’s geweest. Kun jij je iets herinneren uit die tijd?  Nee, ik ook niet. Maar dat betekent niet dat we er niet waren! We sliepen, dronken melk, huilden, lachten, maakten contact, verwerkten allerlei prikkels en voelden emoties. We bestonden! En dát was al ons fundament. Als kind en tiener denk je: later weet ben ik groot. Dan ben ik volwassen en doe ik serieuze dingen. Dan weet ik hoe alles in elkaar zit. Maar, als ik voor mezelf spreek: hoe ouder ik word, hoe minder ik van het leven begrijp. En dat vind ik helemaal niet erg. Kennis is niet altijd macht. Soms moet je het laten komen zoals het valt en eruit halen wat erin zit.

Veerkracht, balans en verrijking

Maktub staat voor mij dus ook symbool voor hetgeen niét voor mij geschreven staat. Je kunt van alles willen, maar sommige dingen zijn oprecht niet voor je weggelegd Ook niet als je het gaat forceren.  Iedere dag bidden, positieve gedachten oproepen (affirmeren), “harder je best doen”, het kan allemaal. Maar nee, ik ga niet zeggen dat dát dan de oplossing is. Want zoals gezegd, en het cirkeltje is daarmee weer rond: het leven valt niet te regisseren. Wat op ons pad komt positief beïnvloeden en accepteren wat niet op ons pad komt, zorgt voor veerkracht, balans en verrijking.

Wat is jouw volgende hoofdstuk?

Nog wel even dit: acceptatie betekent niet dat je de pijn niet mag voelen. Afscheid nemen van een idee, wens of verlangen is niet niks. Die pijn heb je bovendien nodig om de volgende stap te zetten. Wat wordt jouw nieuwe pad of welke richting sla jij in? En het mooie is, je hoeft dat niet alleen te doen. Er is altijd hulp. Ben je op dat punt beland? Sta je open voor een luisterend oor, belangrijke inzichten en meer grip op je situatie? Ik help je graag bij met het schrijven van het volgende hoofdstuk van jouw verhaal. Wat je schrijft… is al voor je geschreven!

Vrijblijvend kennismaken onder het genot van een kop koffie? Neem gerust contact met me op.